SŁODKO-OSTRE PODUDZIA KURCZAKA Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI

Jedna z moich ulubionych, grillowych marynat do kurczaka. Tym razem, z racji kiepskiej pogody, zamarynowane nią podudzia z kurczaka upiekłam w piekarniku.  W marynacie znajdziecie m.in.: koncentrat pomidorowy, sos Worcester, miód, papryczki chili, czosnek i natkę pietruszki. Jest aromatyczna, gęsta, dobrze „oblepia” i nie spływa z mięsa.

Tego kurczaka podaje z pieczonymi ziemniaczkami, które mają wyjątkowo chrupiącą skorupkę. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy natrzeć ziemniaki mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i mąki kukurydzianej.

Na grilla polecam Wam również sałatkę z komosy ryżowej z granatem, winogronami, i fetą, a na deser fit ciasteczka lub ciasto marchewkowe.

20170702_154209

 

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka (ze skórą)
  • sól/pieprz
Marynata:
  • 50 ml oleju
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki sosu Worcester
  • 1-2 papryczki chili drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
  Pieczone ziemniaczki:
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta słodkiej, mielonej papryki
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki oleju
 

Sposób przygotowania

Łączymy składniki marynaty.

Podudzia kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy marynatą. Przez chwilę wcieramy marynatę w mięso i odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).

Ziemniaki myjemy i oczyszczamy szczoteczką. Kroimy na połówki lub ósemki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, mąką kukurydzianą i skrapiamy olejem. Nacieramy tą mieszanką ziemniaki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Kurczaka razem z marynatą wstawiamy do piekarnika (bez przykrycia) i pieczemy ok. 45 minut (w zależności od wielkości).

Ziemniaki również wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości).

Na talerze wykładamy ziemniaki i podudzia kurczaka. Mięso polewamy powstałym sosem. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki. Podajemy np. z roszponką.

Podajemy np. z roszponką.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..