SŁODKO-OSTRA POTRAWKA Z KURCZAKA

Aromatyczny, słodko-ostry kurczak z mnóstwem dodatków: papryką, cebulą, pomidorami, rodzynkami, suszonymi morelami i żurawiną. Do dekoracji koniecznie użyjcie prażonych płatków migdałów i kolendry (natki pietruszki).

Najważniejszym składnikiem, nadającym smak i intensywny kolor potrawce, jest szafran. Jego oryginalny, specyficzny smak uzupełniłam dodatkowo miodem, odrobiną cynamonu i chili. Szafranu nie da się niczym zastąpić (żółty kolor uzyskacie dodając szczyptę kurkumy). Do podania z kaszą kuskus.

Moja propozycja na pierwsze, jesienne chłody 🙂

20160822_192351

 

Składniki

  • 120 g kaszy kuskus
  • 1 duża, podwójna pierś kurczaka
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor pomarańczowy lub czerwony
  • mała czerwona papryka
  • 0,08 g nitek szafranu - u mnie to trochę więcej niż pół opakowania
  • 10 suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Do dekoracji:
  • garść migdałów w płatkach
  • ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki
  Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili - można dać mniej
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę. Łączymy składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka. Odstawiamy.

Do ciepłego (nie wrzącego) bulionu drobiowego wkładamy nitki szafranu (nie gotujemy). Mieszamy. Odstawiamy.

Cebulę, paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.

Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do garnka wlewamy olej lub oliwę, dodajemy cebulę (musimy ją zeszklić) a po kilku minutach kurczaka (bez marynaty). Gdy kurczak będzie już podsmażony, dodajemy paprykę, pomidora i resztę marynaty z kurczaka. Po chwili dodajemy bulion z szafranem, pokrojone morele, żurawinę i rodzynki.

Gotujemy ok. 20 minut, aż płyn częściowo się zredukuje. Przekładamy do miseczek razem z kuskusem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i posypujemy kolendrą (lub natką pietruszki).

Jeżeli lubimy gęstszy sos możemy odlać kilka łyżek płynu i wymieszać je z łyżeczką mąki ziemniaczanej, wlać ponownie do garnka, dobrze zamieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..