ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM

Przygotowania do świąt przybierają już u nas na intensywności. Dziewczyny codziennie sprawdzają czy spadł śnieg i karnie zjadają po jednej czekoladce dziennie z adwentowego kalendarza. Trwają ostatnie „prezentowe” negocjacje, wybieramy choinkę, dekoracje i oczywiście ustalamy świąteczne menu 🙂

Mam dla Was pierwszą „śledziową” propozycję. Kawałki matjasów zanurzone w sosie musztardowo-miodowym. Sam sos przygotujecie w 5 minut. Wykorzystuje do niego musztardę francuską, musztardę miodową, śmietanę, odrobinę miodu i cebulę, w takich proporcjach, jakie najbardziej nam odpowiadają.

20161212_115943

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych (najlepiej "matjasów")
  • 200 g śmietany np. 18%
  • 70 g musztardy miodowej (użyłam Dijon)
  • 30 g musztardy francuskiej (użyłam starofrancuskiej Dijon)
  • 1 mała, biała cebula
  • łyżeczka miodu lipowego
  • koperek do dekoracji
 

Sposób przygotowania

Filety śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie (jeżeli są twarde można namoczyć je w mleku). Zmieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę. Odlewamy wodę. Osuszamy i kroimy w paski.

Łączymy wszystkie składniki sosu: śmietanę, musztardę miodową, musztardę francuską, miód i drobno pokrojoną cebulę.

Śledzie wkładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na jeden-dwa dni, żeby smaki się "przegryzły".

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..