SERNIK Z RICOTTY Z FIGAMI I MIODEM

Dobrych serników nigdy dość 🙂 Tym razem przygotowałam lekki sernik z ricotty, do którego dodałam sok i skórkę z cytryny. W ogóle pominęłam cukier (sernik po upieczeniu polewam miodem). Słodkości dodają też dojrzałe figi.

Spód sernika przygotowałam z płatków owsianych, migdałów i odrobiny masła (można zastąpić olejem kokosowym).

Skrystalizowany miód rozpuszczamy, wkładając miseczkę z miodem do drugiej, większej miseczki z ciepłą wodą.

Wielbicielom sernika polecam również:

 

20171006_152435

Składniki

Masa serowa:
  • 750 g serka ricotta
  • 50 g cukru (opcja)
  • 4 jajka (L)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcja)
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
Spód:
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g zmiksowanych migdałów
  • 50 g masła lub 60 ml oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • 6-8 fig
  • 100 ml jasnego miodu
  • listki mięty
 

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 20 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu). Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.

Spód:

Masło roztapiamy. Płatki owsiane lekko miksujemy, dodajemy migdały i przestudzone masło. Mieszamy i wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Łączymy wszystkie składniki masy: ricottę, jajka, cukier (jeżeli używamy), mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w kąpieli wodnej ok. 45 minut (masa serowa powinna być miękka na środku, ale nie powinna sprawiać wrażenia, że jest płynna).

Sernik zostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ok. 30 minutach wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu wyjmujemy z tortownicy, układamy pokrojone figi, stopniowo polewamy płynnym miodem (ser wchłonie część miodu) i dekorujemy listkami mięty.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..