SERNIK TIRAMISU

Mimo, że ten sernik wygląda na skomplikowany poradzicie sobie z nim bez problemu. Dwie warstwy masy serowej przedzielone warstwą namoczonych w mocnym espresso, podłużnych biszkoptów obsypanych kakao z odrobiną kawy. W końcu robimy sernik Tiramisu 🙂 Dodatek likieru Amaretto jest niezbędny (chyba, że sernik będą jadły też dzieci).

Nie martwcie się, masa serowa jest sama w sobie na tyle gęsta, że biszkopty pozostaną na swoim miejscu 🙂

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Ja nie owijam blachy z sernikiem warstwami folii i nie wstawiam do większej formy wypełnionej wodą, bojąc się czy gdzieś przypadkiem nie przecieknie. Po prostu, po kilku minutach od włączenia piekarnika wkładam do niego (stawiam na spodzie) naczynie z gorącą wodą.

Składniki

  • 12 szt. podłużnych biszkoptów
  • ¾  szklanki mocnego espresso
  • 3-4 łyżki kakao niesłodzonego + 3 łyżki do posypania
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
Masa serowa:
  • 500 g sera Mascarpone
  • 500 g twarogu sernikowego (dobrej jakości)
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 40 ml likieru Amaretto
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

(Sernik piekłam w okrągłej formie o średnicy 23 cm)

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu) i po chwili wstawiamy na spód blachę z gorącą wodą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.

Przygotowujemy espresso i przelewamy je do miseczki, w której łatwo będzie nam moczyć biszkopty.

Masa serowa:

Mieszamy ser Mascarpone z twarogiem sernikowym, cukrem pudrem i mąką. Krótko, tylko do momentu, aż widzimy, że składniki się połączyły. Następnie do masy wbijamy pojedynczo jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy Amaretto.

Do formy wlewamy połowę masy sernikowej, wygładzamy powierzchnię, posypujemy tą część 1-2 łyżkami kakao i łyżeczką kawy rozpuszczalnej (najwygodniej przez sitko). Na warstwie kakao układamy (krótko) namoczone w espresso biszkopty (blisko siebie). Biszkopty posypujemy łyżeczką kawy rozpuszczalnej i 1-2 łyżkami kakao. Delikatnie wlewamy pozostałą masę serową (wyrównujemy powierzchnię).

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut. Ciasto po dotknięciu powinno być sprężyste. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze sernik na 15 minut. Potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wierzch sernika posypujemy kakao dopiero przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..