SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Lubię przygotowywać serniki na zimno, bo poradzi sobie z nimi każda, nawet początkująca osoba. Nie trzeba się martwić, że spód się przypali, albo sernik złośliwie (a jakby inaczej) opadnie. Pomijam już kwestie pieczenia czegokolwiek, gdy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni 🙂

Sernik na spodzie z orzechowych ciasteczek „HIT”. Masa serowa z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego i ubitej śmietany. Wierzch tworzą zmiksowane truskawki, z których patyczkiem robimy dowolny wzór.

Bardzo przyjemny deser na upały 🙂

 

Składniki

Spód:
  • 220 g ciastek HIT o smaku orzechowym
  • 40 g masła
  Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 30 g żelatyny
  Mus truskawkowy:
  • 350 g truskawek
 

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)

Spód:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Roztapiamy masło. Ciasteczka kruszymy. Łączymy ciasteczka z masłem. Ugniatamy w dłoniach, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy i ugniatamy.

Masa truskawkowa:

Truskawki miksujemy. Jeżeli chcemy, żeby mus był gładszy, zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko. Odstawiamy.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do schłodzenia. Twaróg miksujemy z mlekiem skondensowanym. Osobno ubijamy kremówkę. Łączymy obie masy. Łyżeczkę schłodzonej żelatyny dodajemy do musu truskawkowego. Do reszty żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę masy serowej i ponownie mieszamy. Tak "przygotowaną" żelatynę wlewamy do masy serowej, powoli, cały czas miksując masę.

Gotową masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy i patyczkiem tworzymy dowolny wzór.

Wstawiamy do lodówki na stężenia, najwygodniej na całą noc.

Przechowujemy w lodówce.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..