SERNIK DYNIOWY Z SOSEM KARMELOWYM

Tego sernika nie da się nie polubić 🙂 Jest pyszny i nie zmieniłabym w nim ani jednego składnika. Spód z orzechowych ciasteczek, na których znalazła się cienka warstwa powideł węgierkowych. Do masy serowej dodałam sporo puree z dyni*, cynamonu i mieszanki przypraw korzennych. Sos karmelowy, tworzący piękne, nieregularnie linie uzupełnia smak sernika w 100%.

Sernik piekę w kąpieli wodnej – na spodzie piekarnika stawiam naczynie z gorącą wodą (nie bawię się w owijanie folią i wstawianie mniejszej formy w większą – po pierwsze strasznie to upierdliwe, a po drugie nie ma wpływu na jakość pieczenia).

Jeżeli lubicie wypieki z dynią, polecam Wam również Tort dyniowo-pomarańczowy z cynamonowym kremem

20161014_204409

Składniki

Spód:
  • opakowanie (220 g) ciastek orzechowych HIT
  • 20 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 g puree z dyni *
  • 250 g mascarpone
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
Sos karmelowy:
  • 250 g brązowego cukru
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wody
  Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki powideł węgierkowych

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Kiedy piekarnik będzie ciepły wstawiamy na spód naczynie z gorącą wodą.

Spód:

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka i masło miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy i wyrównujemy. Na koniec smarujemy cienką warstwą powideł węgierkowych. Odkładamy do zamrażarki, na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

(Składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Wszystkie składniki wkładamy do misy i miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód ciasteczkowy z powidłami, wyrównujemy i pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze sernik na kilkanaście minut. Wstępnie przestudzony wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Sos karmelowy:

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Gdy cukier rozpuści się i zacznie karmelizować dodajemy masło i śmietanę (masa powinna zacząć bardzo mocno bulgotać). Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

Gdy sos lekko przestygnie polewamy nim sernik.

* Puree z dyni:

Dynię kroimy na większe kawałki, wyjmujemy środek - pestki i pieczemy (razem ze skórą) przez ok. 45-60 minut w temp. 190 st. C (bez termoobiegu). Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę i miksujemy. Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..