SCHAB W SOSIE DYNIOWYM

Delikatne, rozpływające się w ustach plasterki schabu. Gotuje je (bez wcześniejszego obsmażania) w sosie dyniowym, do którego dodaje cynamon, płatki chili i świeży rozmaryn. Jeżeli chcielibyście przygotować to danie dla dzieci – pomińcie ostrzejsze dodatki. Sos wychodzi słodkawy i bardzo kremowy.

Odrobina kurkumy sprawi, że kolor sosu będzie intensywniejszy 🙂

Polecam inne, dyniowe przepisy:

 

20170927_215902

Składniki

  • 600 g schabu (bez kości)
  • 500 g dyni
  • ok. 500 ml bulionu jarzynowego
  • 200 g kaszy pęczak (suchej)
  • 50 ml śmietany do sosów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • płaska łyżeczka cynamonu (lub więcej do smaku)
  • szczypta płatków chili lub ½ - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Cebulę kroimy w drobną kostkę; czosnek przeciskamy przez praskę. Schab oczyszczamy, kroimy na ok. 0,5-1 cm plasterki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Dynię kroimy w kostkę (jeżeli używamy odmiany Hokkaido nie musimy jej wcześniej obierać) i 1/3 odkładamy do miseczki (dodamy ją pod koniec gotowania).

Do garnka z grubym dnem wkładamy łyżkę masła, cebulę, czosnek, gałązki rozmarynu, cynamon i chili. Po 2-3 minutach wkładamy dynię (bez tej z miseczki) i obsmażamy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy plasterki schabu, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. godziny, do miękkości mięsa. Na ostatnie 15 minut gotowania do garnka wkładamy resztę dyni. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą/pieprzem.

Gotowanie kaszy pęczak:

Odmierzamy potrzebną ilość i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Kaszę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę (w proporcji: miarka kaszy na dwie miarki wody). Dodajemy łyżkę masła, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut bez pokrywki. Następnie zestawiamy z ognia, przykrywany i odstawiamy na 10 minut, żeby pęczak wchłonął pozostałą wodę.

 

Komentarze Czytelników

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..