SCHAB DUSZONY W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

Jeżeli chcecie podać swoim dzieciom, z okazji rozpoczęcia roku szkolnego, coś innego niż klasyczny schabowy koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂  Cieniutkie, delikatne mięso i gęsty, aromatyczny sos. Do podania razem z ziemniakami z wody i ulubioną zieleniną.

Możecie przygotować ten schab również w wersji bez obsmażania mięsa. Wystarczy pokrojone plasterki schabu włożyć bezpośrednio do gorącego bulionu i dalej postępować zgodnie z przepisem.

20160830_150034

Składniki

  • 400 g schabu
  • 400-500 ml bulionu wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcja)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry grubości 0,5-1 cm. Pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w piórka (półplasterki). Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

W garnku podgrzewamy bulion.

Na patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron. Przekładamy do gorącego bulionu. Na tą samą patelnię (nie czyścimy jej, możemy dodać odrobinę oleju) wkładamy cebulę, czosnek i marchewkę. Smażymy kilka minut, dodajemy paprykę w proszku i pieczarki. Smażymy kolejne kilka minut. Gdy pieczarki zmiękną, całą zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i schabem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut.

Jeżeli sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy go łyżeczką mąki ziemniaczanej (odlewamy kilka łyżek sosu, dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, przelewamy do garnka, dokładnie mieszamy).

Podajemy z ziemniakami z wody i dowolną sałatą.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..