SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Nie jest to może najpiękniej wyglądająca sałatka 🙂 ale na moim wielkanocnym stole na pewno jej nie zabraknie. Ugotowane ziemniaki i jajka, ogórki kiszone, jabłko, szalotka i wędzony łosoś. Świątecznego charakteru nada sałatce dodatek rzeżuchy 🙂 Proste składniki, prosty przepis – takie potrawy zawsze się sprawdzają.

Smak sałatki możecie szybko zmienić zastępując majonez – gęstym jogurtem, a musztardę – chrzanem. Jeżeli lubicie kapary możecie również je dodać do sałatki.

20170410_230444

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 jajka na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy Dijon lub chrzanu
  • łyżeczka kaparów (opcja)
  • pęczek szczypiorku
  • mały pęczek koperku
  • sól/pieprz
  • rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy jajka na twardo. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Ziemniaki, jajka, jabłko (bez skórki) i szalotkę kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy kawałki wędzonego łososia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do salaterki.

Dekorujemy kilkoma kawałkami wędzonego łososia, ćwiartkami jajka i rzeżuchą.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..