SAŁATKA ZIELONA

Ogarneło nas dziś zielone szaleństwo 🙂  Stąd pomysł sałatkę w wielu odcieniach zieleni. Znajdziecie w niej bób, fasolkę szparagową i groszek. Te, dość delikatne smaki połączyłam z rukwią wodną, odrobiną szalotki i oliwą z czosnkiem.

Rukiew wodna to tzw. superfood. Podobno, to najzdrowsza roślina na świecie.  Ma mocny, ostry, pieprzny smak. Z ciekawostek: zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka i więcej potasu niż pomidory.

Smacznego 🙂

20160623_004807

Składniki

 
  • 2 garście rukwi wodnej (lub rucoli)
  • 200 g bobu
  • 150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dressing:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Bób i rukwię (osobno) przepłukujemy pod bieżącą wodą. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w cienkie plasterki.  Czosnek przeciskamy przez praskę.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy łyżeczkę cukru, wkładamy bób i fasolkę. Gotujemy ok. 10-15 minut (po 10 minutach sprawdzamy, czy bób i fasolka są jędrne - nie mogą być rozgotowane). Na ostatnie 3 minuty gotowania wrzucamy do garnka zielony groszek i dopiero teraz solimy wodę.

Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.

Warzywa odcedzamy, z bobu zdejmujemy skórkę.

Na talerzu układamy rukwię wodną, dodajemy obrany bób, pokrojoną fasolkę, groszek, szalotkę i delikatnie polewamy oliwą z czosnkiem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..