SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM, JABŁKIEM I BURAKIEM

Sałatka dla wszystkich miłośników śledzi. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Różowy kolor to zasługa pieczonych buraków (sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż gotowane) 🙂 Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Gdy filety śledziowe moczą się w wodzie (lub mleku), przygotowujemy pozostałe składniki: pieczemy buraki i gotujemy ziemniaki. Przyjemny kontrast smakowy daje kwaśne jabłko.

Sałatka najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu. Będzie też miała intensywniejszy, różowy odcień.

20161213_154113

 

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych (najlepiej "matjasów")
  • 150 g białej fasoli konserwowej
  • 100 g gęstej śmietany (lub gęstego jogurtu)
  • 2 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 szalotki (lub mała cebula)
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
  • łyżka oliwy lub oleju
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

(dla 4-6 osób)

Filety śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie (jeżeli są twarde można namoczyć je w mleku). Zmieniamy wodę i moczymy je kolejną godzinę. Odlewamy wodę. Osuszamy i kroimy w paski.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, przykrywamy delikatnie folią i pieczemy ok. 30 minut (aż zrobią się miękkie). Odstawiamy do ostygnięcia.

Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy. Szalotki kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miseczki, dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny, posiekany koperek. Mieszamy. Dodajemy szczyptę pieprzu do smaku.

Schładzamy przez noc w lodówce. Jeżeli następnego dnia sałatka będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę majonezu (lub śmietany).

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..