SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, CIECIERZYCĄ I SOCZEWICĄ

Prosta, pyszna i pożywna sałatka, po której na pewno szybko nie będziecie głodni 😉 W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy pozostałe składniki (ułatwiam sobie życie i korzystam z ciecierzycy z puszki). To sałatka w wersji „na leniuszka” – nic nie musicie kroić, obsmażać, piec … 🙂 Gdy gotowa sałatka znajdzie się na talerzu, bezpośrednio na nią zetrzyjcie na tarce rzodkiewkę – dodaje koloru i przyjemnie odświeża.

Polecam również:

 

20171122_205527

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy (suchej)
  • 200 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 g pokrojonego w cienkie plasterki wędzonego łososia
  • 2 garście roszponki
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść orzechów włoskich
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Bulion lub wodę (osoloną) doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy (wcześniej przepłukaną) soczewicę. Gotujemy ok. 5 minut (powinna być jędrna, nie powinna się rozpadać). Odcedzamy.

Na suchej patelni prażymy orzechy.

W misce łączymy roszponkę, soczewicę i ciecierzycę. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Następnie układamy kawałki wędzonego łososia i orzechy. Na tarce o małych oczkach ścieramy rzodkiewki - bezpośrednio na sałatkę.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..