SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, MORELAMI I SZPINAKIEM

Pięknie wyglądająca, wiosenna sałatka. Idealne połączenie truskawek, moreli, szpinaku, pestek słonecznika i orzechów włoskich. Do tego sos na bazie octu balsamicznego, oliwy oraz soku truskawkowego (tego najzwyklejszego, do rozcieńczania) 🙂

Jeżeli chcecie, żeby sos był gęstszy dodajcie do niego kilka, przetartych przez sitko o drobnych oczkach, truskawek.

Jakiś czas temu byłam z mężem w restauracji i jako czekadełko podane było pieczywo i ocet balsamiczny z oliwą. Pewien pan za każdym razem, kiedy jego partnerka sięgała do miseczki, powtarzał jej, żeby „omijała to ciemne” bo jest niedobre 🙂 Punkt, za zaangażowanie!

20160509_200003

Składniki

  • 200 g truskawek
  • 150 g moreli
  • 150 g szpinaku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  Sos:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka syropu truskawkowego
  • 6 truskawek przetartych przez sitko (opcja)
 

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Do małego słoiczka wlewamy składniki sosu. Zakręcamy i przez chwilę intensywne nim potrząsamy. Odstawiamy.

Na suchej patelni prażymy orzechy i pestki słonecznika.

Szpinak, truskawki, morele myjemy i osuszamy. Truskawki i morele kroimy na połówki lub ósemki. Na dwóch talerzach rozkładamy sałatę, układamy owoce, posypujemy prażonymi orzechami i pestkami.

Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..