SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, RUCOLĄ, POMARAŃCZĄ I WĘDZONYM PSTRĄGIEM

 

U nas dziś na kolację, ale ta sałatka sprawdzi się o każdej porze dnia. Idealna na przystawkę. Nie wymaga żadnej obróbki termicznej. Wystarczy połączyć wszystkie składniki: roszponkę, rucolę, kawałki pomarańczy i wędzonego pstrąga. Do tego lekki, ale wyrazisty dressing z dodatkiem oleju lnianego i musztardy miodowej, w którym bazę stanowi sok pomarańczowy. Dla przełamania delikatnej struktury sałatki, dodaje podprażone na patelni orzechy włoskie.

Pstrąga możemy zastąpić trewalem, sieją lub makrelą.

Podawanie ryb wędzonych dzieciom poniżej 3 roku życia nie jest wskazane. Można je podawać w niewielkiej ilości.

 

20160325_134712

Składniki

 
  • 2 garście rucoli
  • garść roszponki
  • 1 duża pomarańcza
  • ½ wędzonego pstrąga
  • kilka orzechów włoskich
  Dressing:
  • sok wyciśnięty z pozostałych części pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • łyżeczka oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Rucolę i roszponkę myjemy. Wędzonego pstrąga dzielimy na mniejsze części (ości wyjmujemy). Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Z pomarańczy odcinamy górę i dół. Potem odcinamy boki razem z białymi "błonkami". Trzymając obraną pomarańczę w ręku wycinamy kolejne kawałki miąższu omijając błonki.

Wszystkie składniki dressingu wkładamy do małego słoiczka i intensywnie potrząsamy, aż uzyskamy jednolitą emulsję.

Na talerzach układamy wymieszaną rucolę z roszponką, dodajemy kawałki pomarańczy i ryby oraz orzechy włoskie.

Polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..