SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM I BURAKIEM, FETĄ I GRANATEM

Zachwycająca kolorami, optymistyczna sałatka z pieczonych batatów i pieczonych buraków. Idealna do przygotowania w taki deszczowy dzień jak dziś. Do tego czerwona cebula, duuużo ziarenek granatu i feta.

W tym przepisie buraki kroję, skrapiam oliwą i przykrywam folią. Dzięki temu pieką się tyle samo czasu, co bataty – ok. 20 minut. Całe buraki, w zależności od wielkości, pieczemy ok. 1-1,5 godz.

Przed podaniem sałatkę polewamy octem balsamicznym (lub octem balsamicznym wymieszanym z oliwą z oliwek). Jeżeli nie lubicie smaku balsamico, możecie dodać np. olej z prażonych orzechów laskowych.

20161005_115620

 

Składniki

  • 1 batat (ok. 400 g)
  • 2 buraki (ok. 200 g)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 granat
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 3 garście mieszanki sałat (u mnie: rukola, roszponka, endywia frisee, endywia escarola, szpinak)
  • ser feta (ok. 120 g)
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub oleju z prażonych orzechów laskowych
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(3-4 porcje)

Bataty dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Buraki przykrywamy folią. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190 st. C (bez termoobiegu).

Sałaty dokładnie myjemy i mieszamy ze sobą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.  Z granatu wyjmujemy ziarenka.

Na talerzach układamy sałaty wymieszane z czerwoną cebulą. Następnie dodajemy bataty i buraki. Posypujemy kawałkami sera feta i ziarenkami granatu.

Ocet balsamiczny dodajemy tuż przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..