SAŁATKA Z KURCZAKIEM, GRUSZKĄ I ŻURAWINOWYM WINEGRETEM

Sałatka, która pobudzi Wasze kubki smakowe. Grillowana pierś kurczaka, słodka gruszka, suszona żurawina, nasiona granatu, ser feta i orzechy włoskie ułożone na „poduszeczce” ze szpinaku. Do tego słodko-kwaśny winegret z odrobiną goryczki, którą uzyskujemy dzięki dodaniu świeżej żurawiny.

Przygotowanie sałatki zajmie Wam tyle czasu, ile będzie trwało grillowanie mięsa 🙂 Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem, możecie użyć mieszanki sałat.

20170116_114028

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 duże garście szpinaku
  • 80 g sera koziego lub fety
  • 1 duża gruszka
  • nasiona z połowy granatu
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • sól/pieprz
  Żurawinowy winegret:
  • 50 ml oliwy
  • 30 g świeżej żurawiny
  • łyżka domowej konfitury z żurawiny (lub żurawina do mięs ze słoiczka)
  • łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Pierś z kurczaka oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy po ok. 8 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Odstawiamy. Kroimy "po skosie".

Przygotowujemy sos: Krótko miksujemy wszystkie składniki. Ewentualnie doprawiamy solą, miodem i sokiem z cytryny.

Gruszki kroimy w dużą kostkę, z granatu wyjmujemy nasiona, orzechy prażymy na suchej patelni.

Na talerzach układamy: szpinak, kawałki kurczaka, kawałki gruszek i sera feta. Posypujemy suszoną żurawiną, ziarenkami granatu i orzechami włoskimi.

Polewamy sosem tuż przed podaniem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..