SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z GRANATEM, WINOGRONAMI I FETĄ

Małe przyjemności 🙂 Komosa ryżowa o lekko orzechowym smaku, winogrona, granat, orzechy, mieszanka sałat oraz delikatny dressing z oliwy, miodu i cytryny, który podkreśla smak sałatki. Jako dodatek ser feta lub kozi.

Komosa ryżowa (Quinoa) jest tzw. pseudozbożem – wytwarza bogate w skrobie nasiona. Jest jednym z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, błonnik, sole mineralne i witaminy. Co równie ważne, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny.

20170615_100605

Składniki

  • 200 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 200 g winogron
  • 120 g sera Feta (lub sera Koziego)
  • garść mieszanki sałat (użyłam: Endywia, Frisee, Radicchio, Roszponka)
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 mały granat
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

Dressing:

  • cztery łyżki soku z cytryny
  • dwie łyżki oleju lub oliwy
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania komosy (proporcja - dwie szklanki wody na szklankę komosy).

Odmierzoną komosę przesypujemy na sitko i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (pozbywamy się w ten sposób saponin, które odpowiadają za gorzki smak komosy).  Do garnuszka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy komosę, solimy i wkładamy łyżeczkę masła. Zmniejszamy ogień, kilkakrotnie mieszamy na początku gotowania (później nie mieszamy) i gotujemy ok. 12-15 minut. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut, żeby komosa wchłonęła pozostałą wodę. Studzimy.

W tym czasie przygotowujemy dressing. Do małego słoiczka wlewamy olej, sok z cytryny i miód. Zakręcamy i intensywnie potrząsamy, do otrzymania emulsji.

Granat przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Winogrona przecinamy wzdłuż na pół. Ser kroimy w kostkę. Sałaty myjemy i osuszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni.

Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..