SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, MANGO I KREWETKAMI

Pyszna, kolorowa sałatka z komosą ryżową (quinoa). W tej wersji z dodatkiem mango i smażonych na patelni krewetek. Świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla/przyjęcie. Po pierwsze, mango nie ściemnieje (nie utleni się jak np. awokado) i zachowa swój intensywny kolor. Po drugie, krewetki możecie podać w formie szaszłyków – po kilku minutach na grillu będą pięknie wyglądały 🙂

Koniecznie dodajcie świeże zioła 🙂 Orzeszkami ziemnymi i świeżymi ziołami posypcie tuż przed podaniem.

Polecam także:

 

 

Składniki

  • 200 g surowych, oczyszczonych krewetek (rozmiar 31-40)
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść solonych orzeszków ziemnych
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
 

Sposób przygotowania

Komosa (proporcja - dwie szklanki wody na szklankę komosy):

Odmierzoną komosę przesypujemy na sitko i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (pozbywamy się w ten sposób saponin, które odpowiadają za gorzki smak komosy).  Do garnuszka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy komosę, solimy i wkładamy łyżeczkę masła. Zmniejszamy ogień, kilkakrotnie mieszamy na początku gotowania (później nie mieszamy) i gotujemy ok. 10-12 minut. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut, żeby komosa wchłonęła pozostałą wodę. Studzimy.

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki - "julienne". Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

W misce łączymy składniki sałatki: komosę ryżową, mango i marchewkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy czosnek a minutę później krewetki i płatki chili. Obsmażamy 3-5 minut. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Całą zawartość patelni (łącznie z powstałym płynem) przekładamy do miseczki. Delikatnie mieszamy. Można dodać więcej soku z cytryny i płatków chili - do smaku.

Orzeszki ziemne i zioła dodajemy tuż przed podaniem - orzeszki nie namiękną i będą przyjemnie chrupały, a zioła nie zwiędną.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..