SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK, BURAKIEM I AWOKADO

Bardzo kolorowa sałatka, w której łącze całe mnóstwo zdrowych składników. Do mojej ulubionej mieszanki zieleniny (roszponka, rucola, szpinak, endywia kędzierzawa), dodaje kaszę pęczak. Dla ciekawszego posmaku pęczak uzupełniam odrobiną komosy ryżowej (quinoa). Do chrupania surowy burak (tak, buraki można jeść na surowo) i marchewka, starte na tarce typu julienne (paseczki) oraz pestki dyni i ziarna słonecznika. Kremowość zapewnia awokado i ser feta.

Do sałatki można przygotować prosty dressing z oliwy, soku z cytryny, miodu z odrobiną białego octu winnego. Przyznam się Wam, że ostatnio, gdy ją przygotowuje skrapiam ją jedynie oliwą i sokiem z cytryny 🙂

Jako dodatek (i dekoracja) pojawiają się w sałatce liście buraka w wersji mikro. Nie są niezbędnym składnikiem, są po prostu bardzo dekoracyjne.

20161207_131833

Składniki

  • 60 g kaszy pęczak (suchej)
  • 20 g komosy ryżowej (suchej)
  • 100 g sera feta
  • 3 duże garście mieszanki sałat (szpinak, rucola, roszponka, endywia kędzierzawa)
  • mała garść posiekanej kolendry
  • garść mikro liści buraka + do dekoracji
  • 1 awokado
  • 1 burak
  • 1 marchewka
  • garść pestek dyni
  • mała garść pestek słonecznika
  • łyżeczka masła
  Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki białego octu winnego (opcja)
 

Sposób przygotowania

(3-4 porcje)

Kaszę pęczak i komosę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (proporcja: szklanka kaszy na dwie szklanki wody) i dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy ok. 12 minut, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut, żeby kasze wchłonęły cały płyn. Mieszamy. Odstawiamy.

Marchewkę i buraka obieramy obieraczką typu julienne (wąskie paseczki). Paseczki tniemy na krótsze kawałki. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.

W słoiczku łączymy wszystkie składniki dressingu. Odstawiamy.

W misce łączymy wszystkie sałaty, kolendrę i liście buraka. Dodajemy marchewkę, buraka i przestudzone kasze.

Przekładamy na talerze. Dodajemy kawałki awokado, kawałki sera feta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Dekorujemy mikro listkami buraka.

Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..