SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS, GRILLOWANYMI SZPARAGAMI, POMIDORKAMI I FETĄ

Długi weekend jeszcze się dla nas nie skończył, ale znalazłam chwilę, żeby przygotować banalnie prostą i szybką sałatkę z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi, fetą, orzechami włoskimi, pestkami dyni i ziarnami słonecznika.

Przed podaniem dodajcie do niej dressing z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i miodu. Pychotka 🙂 Jeżeli nie przepadacie za takimi sosami do sałatek, możecie skropić ją sokiem z cytryny, oliwą i dodać posiekany ząbek czosnku.

Starajcie się wybrać szparagi, które będą takiej samej wielkości (grubości) – dzięki temu wszystkie będą gotowe w tym samym momencie.

20170430_181928

Składniki

  • 250 g szparagów
  • 120 g kaszy kuskus (suchej)
  • 100 g sera feta
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • sok z cytryny
  • duża garść orzechów włoskich
  • garść pestek dyni
  • garść ziarna słonecznika
  • łyżka oliwy
  Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
   

Sposób przygotowania

(1 duża porcja)

Łączymy wszystkie składniki dressingu. Odstawiamy.

Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Twarde fragmenty łodygi obieramy obieraczką. Szparagi skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Odcinamy główki.

Na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu) układamy szparagi (bez główek). Grillujemy ok. 3-5 minut, przewracamy na drugą stronę (teraz dodajemy główki) i grillujemy kolejne 2-3 minuty. Przekładamy na deskę i kroimy na ok. 3 cm kawałki.

Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.

Do miski wsypujemy kuskus dodajemy szparagi, pokrojone w ósemki pomidorki koktajlowe, kawałki fety, podprażone orzechy włoskie, pestki dyni i ziarna słonecznika. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Przed podaniem polewamy dressingiem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..