SAŁATKA NA CIEPŁO Z CIECIERZYCĄ, CUKINIĄ I FETĄ

Kończą się Wam już świąteczne zapasy? Ja szczęśliwie wszystko rozdałam i mogę z czystym sumieniem zabrać się znowu za gotowanie 🙂 Za oknem mokro, zimno, ponuro, aż się prosi o przygotowanie czegoś na ciepło. Dziś jesteśmy zgodne, żadna z nas nie ma ochoty na mięso. Jednogłośnie „padło” na sałatkę. Zabieramy się więc do roboty.

Sałatka, jest banalnie prosta a większość składników do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu 🙂 Cukinie i pomidorki koktajlowe kroimy i smażymy na patelni. Dodajemy posiekane zioła. Na koniec wsypujemy odsączoną ciecierzycę. Przekładamy do miseczek i posypujemy pokruszoną fetą. Tylko tyle. 15 minut i gotowe 🙂

 

20160330_181044 1 (TO)

 

Składniki

  • puszka ciecierzycy
  • 1 cukinia (ok. 350 g)
  • 100 g sera feta
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcja)
  • łyżeczka posiekanego oregano
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

(1-2 osoby)

Ciecierzycę odsączamy.

Cukinie kroimy w plasterki lub kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy cukinię i smażymy do miękkości (aż się zrumieni). Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i posiekane zioła: oregano, natkę pietruszki i rozmaryn. Pod koniec, na patelnię wsypujemy ciecierzycę (tylko, żeby się podgrzała).

Gotowe danie przekładamy do właściwych miseczek i dodajemy pokruszony ser feta. Podajemy od razu.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..