RYBA PO GRECKU

Tradycyjna świąteczna potrawa – ryba po grecku 🙂 (choć niektórym może bardziej kojarzyć się z piątkowymi obiadami ze szkolnej stołówki). Do przygotowania mojej użyłam polędwicy z dorsza, bo nie ma nic gorszego, niż wyjmowanie ości w trakcie jedzenia. Do warzyw dodałam pora i cukinię, a smak lekko wzmocniłam kardamonem i słodką papryką.

Moją rybę piekłam w piekarniku, ale możecie ją obtoczyć w mące i usmażyć na patelni. Jeżeli płyn z warzyw za szybko odparuje dolejcie więcej bulionu jarzynowego, a jeżeli płynu będzie zbyt dużo gotujcie warzywa (pod koniec) bez pokrywki.

Ryba po grecku najlepiej smakuje odgrzana następnego dnia po przygotowaniu, kiedy smaki miały czas się przegryźć.

Dla poszukujących świątecznych inspiracji 🙂

 

20171208_215655

Składniki

  • 1 kg polędwicy z dorsza (bez skóry)
  • ok. 600 ml bulionu jarzynowego
  • 800 g marchewki
  • 200 g pora
  • 200 g cukinii
  • 100 g pietruszki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki kardamonu
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka masła
  • sok z cytryny
  • sól/pieprz
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania

(4-6 porcji)

Warzywa:

Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i cukinie. Pora kroimy w drobną kosteczkę. Do dużego garnka wkładamy masło i dusimy pora przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy starte warzywa, liście laurowe, słodką paprykę, kardamon i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ryba:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Rybę myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 15-20 minut. Odlewamy nadmiar płynu i na wierzchu układamy warzywa.

Dekorujemy koperkiem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..