RUSTYKALNA TARTA Z GRUSZKAMI (GALETTE)

Bardzo lubię tego typu tarty. Ich nieregularny kształt nadaje im bardzo domowy charakter 🙂 Dziś podaję ją z gruszkami. Gruszki przed i po pieczeniu smaruje mieszanką miodu, korzenno-słodkiego cynamonu i lekko pikantnego, słodkiego, cytrusowego – kardamonu.

Do przygotowania rustykalnej tarty nie będzie Wam potrzebna forma. Ciasto należy cienko rozwałkować i zawinąć brzegi, częściowo przykrywając owocowe (najczęściej) nadzienie. Do przygotowania ciasta poza mąką pszenną użyłam też razowej, dlatego ciasto jest ciemniejsze. Gruszek nie obierałam i pokroiłam w grube plasterki – dzięki temu wystarczy ułożyć jedną warstwę.

Tarta najlepiej smakuje na ciepło, posypana płatkami migdałów, z porcją lodów śmietankowych 🙂

20161114_230059

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej (lub żytniej)
  • 120 g masła
  • 1 duże żółtko (lub żółtko i odrobina białka)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub cukru pudru)
  Nadzienie:
  • 2-3 dojrzałe gruszki
  • 50 g migdałów
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • czubata łyżka miodu (użyłam lipowego)
  • łyżeczka wody
  • lody śmietankowe
  • łyżka płatków migdałów
  • cukier puder do posypania brzegów

Sposób przygotowania

(otrzymałam tartę o średnicy ok. 30 cm)

Ciasto:

Łączymy mąki, dodajemy cukier i posiekane w kostkę masło. Mieszamy, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a następnie dodajemy żółtko. Krótko wyrabiamy ciasto. Zagniatamy w kulkę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy pozostałe elementy tarty. Gruszki kroimy w ćwiartki a potem na plasterki. Migdały miksujemy. Całe jajko roztrzepujemy. W małej miseczce łączymy łyżkę miodu z łyżeczką wody, szczyptą cynamonu i kardamonu.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 30-35 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto (zostawiając ok. 3-5 cm brzeg) smarujemy roztrzepanym jajkiem, wysypujemy migdały, układamy plasterki gruszek tak, żeby zachodziły na siebie.  Brzegi ciasta składamy do środka i z wierzchu także smarujemy roztrzepanym jakiem. Na koniec gruszki smarujemy połową mieszanki miodu i przypraw.

Tartę pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika gruszki smarujemy resztą miodu i posypujemy płatkami migdałów. Brzegi posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy jeszcze ciepłe np. z lodami.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..