RUSTYKALNA TARTA (GALETTE) Z NEKTARYNKAMI

Do przygotowania rustykalnej tarty nie będzie Wam potrzebna forma. Ciasto należy cienko rozwałkować i zawinąć brzegi, częściowo przykrywając owocowe (najczęściej) nadzienie. Tym razem do galette wykorzystałam nektarynki. Nie puszczą one tak dużo soku jak truskawki czy śliwki, więc nie musicie się obawiać, że ciasto od spodu będzie niedopieczone. Nam tarta najbardziej smakuje na ciepło, podana z waniliowymi lodami 🙂

Polecam Wam również inne przepisy na pyszne SŁODKOŚCI:

Ps. Kruche ciasto możecie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki temu nie trzeba będzie podsypywać go mąką.

20170726_124429

Składniki

Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 120 masła
  • 30 g cukru pudru
  • 2 żółtka lub 1 jajko
  • szczypta soli
  Nadzienie:
  • 2-3 duże nektarynki +kilka plasterków do dekoracji
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 jajko do posmarowania brzegów
  Do dekoracji:
  • czerwona porzeczka
  • cukier puder

Sposób przygotowania

(otrzymałam tartę o średnicy ok. 30 cm)

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i przez chwilę siekamy nożem. Dodajemy żółtka (lub jajko) i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do torebeczki i umieszczamy na ok. 30 minut w lodówce.

Nektarynki kroimy w plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je nadając mu kształt koła (moje miało średnicę 35 cm). Zostawiamy "czyste" brzegi (ok. 3-5 cm) a środek ciasta posypujemy mielonymi migdałami i układamy plasterki nektarynek. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż brzegi tarty ładnie się zrumienią.

Gdy tarta ostygnie możemy na wierzchu ułożyć kilka świeżych plasterków nektarynki i udekorować czerwoną porzeczką lub jeżynami/borówkami.

Podajemy np. z lodami.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..