ROLADKI Z CUKINII Z FETĄ, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Propozycja na prostą i szybką sylwestrową przekąskę w stylu „finger food”, czyli (w skrócie) wszystko to, do zjedzenia czego, nie potrzebne są sztućce 🙂

Cukinię cienką kroję i grilluje przez chwilę na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Wystudzone smaruje, samodzielnie przygotowaną, pastą z orzechów nerkowca (pasta jest też świetna jako „smarowidło” do kanapek), dodaje sporo rukoli, kawałki fety i suszonych pomidorów. Delikatnie, ale ciasno zwijam i gotowe. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać szczyptę np. suszonych płatków chili.

Dziewczyny, możecie zaangażować do zwijania roladek swoich (lub pożyczonych) facetów, na pewno sobie poradzą, a Wy będziecie miały więcej czasu dla siebie 🙂

20161228_154913

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 130 g sera feta
  • ok. 50 g rukoli
  • ok. 10-15 suszonych pomidorów
  • szczypta suszonych płatków chili (opcja)
  • łyżeczka oliwy/oleju
Pasta z orzechów nerkowca:
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

(15 roladek)

Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki np. obieraczką do warzyw - z obu stron, do momentu aż dojdziemy do gniazda nasiennego ("środek" możemy wykorzystać do innej potrawy).

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową i lekką ją natłuszczamy. Układamy na niej plastry cukinii na ok. minutę, aż od spodu pojawią się charakterystyczne paski (grillujemy tylko z jednej strony). Zdejmujemy z patelni i układamy kolejne plastry. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie do miski wkładamy wszystkie składniki pasty z orzechów nerkowca. Doprawiamy szczyptą pieprzu. Odstawiamy.

Fetę i suszone pomidory kroimy w paski.

Zawijanie roladek:

Wystudzony plaster cukinii smarujemy pastą z orzechów nerkowca (posypujemy płatkami chili - jeżeli używamy). Na 1/4 długości plastra układamy rukolę, 1-2 kawałki fety i suszonych pomidorów. Zwijamy w dość ciasny rulonik, ale uważamy, żeby nie uszkodzić cukinii.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..