ROLADKI WIEPRZOWE Z SEREM FETA, PAPRYKĄ I SZPINAKIEM ORAZ PUREE Z WARZYW

Dziś coś z naszej, domowej „klasyki”. Pieczone roladki z polędwiczki wieprzowej wypełnione serem feta, szpinakiem i papryką. Do tego zdrowe puree warzywne, w którym znajdziecie ziemniaki, marchewkę i kalafiora.

Jeżeli nie możecie obejść się bez sosu do mięsa, możecie wykorzystać płyn, który został po pieczeniu, dodać do niego śmietanę i doprawić. Możecie też razem z mięsem upiec kawałki papryki/ cebuli/ ząbki czosnku i po wyjęciu mięsa zmiksować to, co zostało dodając trochę śmietany 🙂

Sprawdźcie również inne przepisy na pyszne obiady:

 

20170801_235421

Składniki

Roladki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 270 g (opakowanie) sera feta
  • 150 g szpinaku
  • 100 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól/pieprz
  Puree warzywne:
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ¼ kalafiora
  • 50 ml mleka lub bulionu (opcja)
  • sól/pieprz
Dodatkowo do podania:
  • pomidor
  • 2 cebulki dymki
  • garść rukoli

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Farsz:

Szpinak wkładamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy przez 1-2 minuty aż "zwiędną". Przekładamy na sitko i drewnianą łyżką dociskamy go do brzegów, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Do miski wkładamy ser feta, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i odsączony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem. Odstawiamy.

Roladki:

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Polędwiczkę oczyszczamy. Kroimy ją w poprzek na pół, żeby otrzymać 2 kawałki po ok. 250 g. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż i po tym nacięciu każdą z otrzymanych połówek po środku także nacinamy wzdłuż. Rozbijamy tłuczkiem (delikatnie, żeby nie zrobić dziur). Posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy farsz i zwijamy roladki.

Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wlewamy ok. 100 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego.

Pieczemy przez 10-15 minut (można też piec góra-dół przez 10 minut i na ostatnie 5 włączyć funkcję grill, żeby mocniej zrumienić mięso).

Gdy roladki pieką się w piekarniku przygotowujemy warzywne puree:

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na kawałki podobnej wielkości. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki.

Ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. W połowie gotowania dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy warzywa, aż będą miękkie. Odcedzamy. Zgniatamy. Jeżeli puree wyjdzie byt gęste możemy dodać trochę mleka lub bulionu.

Gotowe roladki kroimy i przekładamy na talerze. Dodajemy warzywne puree oraz kawałki pomidorów i pokrojoną w cienkie plasterki dymkę.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..