ROLADA BISZKOPTOWA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

To moje drugie podejście do tej rolady. Pierwszy biszkoptowy spód, jeszcze ciepły, został posypany cukrem pudrem i na moich oczach zjedzony. Dziewczyny nie miały żadnych wyrzutów sumienia. Miało być tu i teraz, kto by tam czekał na krem. Miksowanie, ubijanie,  … eee, nie tym razem 🙂

Słodkie, biszkoptowe ciasto połączyłam z kwaśnym kremem pełnym czerwonych porzeczek. Do kremu poza śmietaną dodałam waniliowy serek homogenizowany. Jeżeli chcecie, żeby krem miał delikatną (gładką) strukturę, po zmiksowaniu porzeczek przetrzyjcie je przez sitko.

Świetnie smakuje też tak po prostu – posypana cukrem pudrem.

to 20160806_202000

 

Składniki

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  Krem:
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 200 g serka homogenizowanego (użyłam waniliowego) lub śmietany 36 %
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  Do dekoracji:
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki
  • listki mięty lub melisy
 

Sposób przygotowania

(użyłam blachy o wymiarach 32x40 cm)

Ciasto:

(składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Łączymy mąki z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijamy dodajemy partiami cukier. Gdy dodamy cały cukier, dodajemy pojedynczo jajka, ubijając przez chwilę po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy partiami połączone mąki, mieszamy powoli, żeby masa nie straciła puszystości.

Delikatnie przelewamy masę na blachę. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zdecydowanym ruchem obracamy blachę (rolada ma znaleźć się na ściereczce). Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto zawijamy (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy do wystudzenia.

Krem:

(Śmietana musi być schłodzona)

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Odstawiamy.

Odkładamy ok. 100 g porzeczek. Pozostałą część miksujemy (jeżeli chcemy, żeby krem był delikatniejszy przecieramy porzeczki przez sitko).

Śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy (partiami) cukier puder.

Do ubitej śmietany dodajemy (partiami) serek homogenizowany i zmiksowane porzeczki. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki kremu. Mieszamy i dopiero wtedy przelewamy żelatynę do kremu. Dokładnie mieszamy. Odkładamy część kremu - wykorzystamy go do dekoracji. Do pozostałej części dodajemy całe porzeczki, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby krem delikatnie stężał.

Gdy krem stężeje nakładamy go równą warstwą na biszkopt. Delikatnie zwijamy. Na górze, przy pomocy rękawa cukierniczego i dowolnej tylki, tworzymy wzorek i dekorujemy pozostałymi porzeczkami. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub melisy.

Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..