RISOTTO Z PODGRZYBKAMI

Świeże grzyby nie lubią długiego przechowywania. Jeżeli nie planujecie chwilowo grzybowych przetworów, a chcecie przygotować szybko coś smacznego, polecam Wam mój przepis na risotto 🙂

Do jego przygotowania wykorzystuję podgrzybki, ale możecie je zastąpić każdymi świeżymi grzybami. To risotto jest delikatne w smaku (nie dodaje suszonych grzybów i wywaru z nich). Smak podkręcam delikatnie odrobiną wędzonego boczku (pancetta też będzie pasować).

Podstawowe zasady przygotowywania risotto opisałam już przy okazji przepisu na Risotto z kurczakiem, porem i szpinakiem.

20161106_172419

Składniki

  • 600-800 ml bulionu jarzynowego
  • 250 g ryżu Arborio
  • 200 g podgrzybków (lub innych świeżych grzybów)
  • 100 ml białego wina
  • 50 g parmezanu
  • 2 plasterki wędzonego boczku (krojonego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego tymianku (opcja)
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę; czosnek kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę.

W małym garnuszku podgrzewamy bulion.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła. Wkładamy cebulę,  czosnek i boczek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino i gotujemy ok. 2 minut. Po odparowaniu wina dodajemy grzyby, a po chwili pierwszą łyżkę wazową bulionu.

Dopiero wtedy wlewamy następną łyżkę bulionu, kiedy ryż wchłonie wcześniejszą. Po ok. 15 minutach ryż powinien być jędrny, nie miękki (nie powinniśmy gotować dłużej).

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy dwie łyżki masła, starty parmezan, część natki pietruszki i tymianek (jeżeli używamy) mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przekładamy na talerze. Posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..