RISOTTO Z KURCZAKIEM, POREM I SZPINAKIEM

Delikatne, kremowe, pyszne risotto z solidną porcją szpinaku. Z dodatkiem kurczaka, pora i białego wina (w wersji dla dorosłych). Nie jestem zwolenniczką podawania dzieciom potraw, w których był alkohol (nawet jeżeli odparował), no cóż, już tak mam 😉

Jeżeli zapamiętacie podstawowe zasady przygotowywania, będziecie mogli sami bez problemu komponować własne wersje:

  1. Zaczynamy od zeszklenia na maśle (lub oliwie z odrobiną masła) posiekanej cebuli.
  2. Wsypujemy ryż  i dokładnie mieszamy – ryż musi zostać dokładnie „otoczony” tłuszczem.
  3. Wlewamy wino lub bulion (nie wszystko na raz, stopniowo, uzupełniamy kiedy ryż wchłonie wcześniejszą porcję płynu).
  4. Dużo mieszamy 🙂
  5. Na koniec obowiązkowo dodajemy masło i parmezan (odstawiamy na 2 minuty).
  6. Podajemy od razu po przygotowaniu. Nie odgrzewamy. Nie zostawiamy na następny dzień.

Przygotowanie wcale nie jest trudne. Fakt – risotto wymaga ciągłego pilnowania, ale odwdzięczy się Wam za to rewelacyjnym smakiem 🙂

20160229_194153

Składniki

  • 200 g ryżu do risotto (Arborio)
  • 700 ml bulionu z kurczaka
  • 100 ml białego wina ( w wersji dla dzieci zastąpić bulionem)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 80 g liści szpinaku
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (lub oliwa do wstępnego smażenia i łyżka masła)

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Cebulę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła. Wkładamy cebulę, pora i czosnek. Mieszamy i wkładamy kurczaka. Smażymy przez ok 5 minut.

Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino i gotujemy ok. 2 minut, w celu odparowania alkoholu. Porcjami wlewamy bulion (np. po łyżce wazowej) - dopiero wtedy wlewamy następną łyżkę bulionu, kiedy ryż wchłonie wcześniejszą. Po ok 15 minutach (ryż powinien być jędrny, nie miękki) dodajemy szpinak i gotujemy chwilę aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła, starty parmezan, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty.

Przekładamy na talerze. Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..