RIGATONI Z MIELONYM MIĘSEM, JARMUŻEM I OREGANO

Lubcie kolory na talerzu? My najbardziej lubimy te dania, których już sam wygląd gwarantuje, że będzie pysznie 🙂 Mam dla Was bardzo prosty przepis na makaron Rigatoni z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym, z pomidorkami koktajlowymi, jarmużem i sporą porcją (a jakby inaczej) świeżego oregano o lekko korzennym smaku.

W tym przepisie nie korzystam z gotowych pomidorów z puszki. Do obsmażonego mięsa dodaje bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy i pomidorki koktajlowe. Mięso jest przyjemnie wilgotne, a kwaskowy koncentrat nadaje fajny posmak. Dodaje też odrobinę startego parmezanu 🙂

20161104_143731

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 200 g makaronu Rigatoni
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść jarmużu
  • garść świeżego oregano
  • 10 g startego parmezanu
  • sól/pieprz
  • świeże oregano - do dekoracji

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki; cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kostkę; marchewkę kroimy w słupki; jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki (twarde łodygi i kawałki liści odcinamy).

Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wkładamy cebulę, czosnek i chili. Obsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy marchewkę i mięso. Gdy mięso będzie już obsmażone dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy i połowę posiekanego oregano. Po kolejnych kilku minutach, gdy mamy pewność, że mięso jest gotowe dodajemy jarmuż, pomidorki koktajlowe i parmezan. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy makaron. Całość ponownie mieszamy, przekładamy na talerze i posypujemy resztą oregano.

Od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..