QUICHE Z KURKAMI I POREM

Quiche to nic innego jak połączenie wytrawnego, kruchego ciasta z masą jajeczno-śmietanową uzupełnioną o nasze ulubione dodatki. W moim quiche znajdziecie tym razem kurki i pora. Wcześniej były one delikatnie podsmażone, głównie w celu pozbycia się nadmiaru wody, dzięki temu podczas pieczenia spód nie namoknie i nadal będzie kruchy. Do ciasta, poza mąką pszenną, użyłam mąki pełnoziarnistej – po pieczeniu ciasto jest ciemniejsze i ma wyraźniejszy smak.

Quiche możemy podawać na ciepło i zimno. Ja podaje go z garścią rucoli i pomidorkami koktajlowymi.

20160731_2102442

Składniki

Spód:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
  Nadzienie:
  • 150 g kurek
  • 250 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 30 g parmezanu (lub grana padano)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżka masła
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

(użyłam formy o średnicy 24 cm)

Spód:

Formę na tartę smarujemy masłem.

Łączymy obie mąki, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jeżeli potrzeba dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C (bez termoobiegu). Schłodzony spód wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy. Pieczemy 12 minut z obciążeniem i 5-8 minut bez obciążenia.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.

Nadzienie:

Gdy spód się piecze przygotowujemy nadzienie.

Kurki oczyszczamy, pory kroimy w kostkę.

Na patelnię wkładamy masło i pory. Po kilku minutach smażenia na średnim ogniu, dodajemy kurki. Mieszamy. Po 5 minutach zdejmujemy patelnię z ognia. Chwilę studzimy.

W misce łączymy śmietanę ze startym parmezanem, jajkami, żółtkiem i szczyptą pieprzu. Dodajemy kurki i pory z patelni. Delikatnie mieszamy.

Na upieczony, kruchy spód wylewamy masę. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 30 minut.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..