QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ

To zestawu sylwestrowych (karnawałowych) przekąsek dołącza quesadilla. Pomiędzy plackami tortilli pszennej znajdziecie kurczaka, czerwoną paprykę, szalotkę, kolendrę i najważniejszy dodatek ser – cheddar (dla lubiących ostrzejsze wersję polecam dodatek jalapeno). Tortille obsmażam z obu stron na suchej patelni, aż ładnie się zrumienią, a ser „sklei” ze soba wszystkie składniki.

Quesadillas podaje z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany.

Polecam Wam również inne sylwestrowe przekąski: roladki z cukinii z rukolą, suszonymi pomidorami i fetą; hummus w 5 smakach lub paluszki z ciasta francuskiego z łagodną i ostrą salsą. Te salsy sprawdzą się również jako dodatek do Quesadillas.

20161230_132928

Składniki

Quesadillas:
  • 4 gotowe tortille pszenne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 300 g startego sera cheddar
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szalotki
  • duża garść kolendry
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • papryczka chili (opcja)
  • łyżka oleju
  • sól/pieprz
  Guacamole:
  • 2 dojrzałe awokado
  • kilka listków kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól/pieprz
Dodatkowo do podania
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania

Quesadillas:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w wąskie, cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Odstawiamy na chwilę.

Paprykę i szalotki kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kolendrę siekamy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy kurczaka, smażymy. Mniej więcej w połowie smażenia, dodajemy paprykę i smażymy je razem, aż mamy pewność, że kurczak jest gotowy (papryka powinna zrobić się miękka). Zdejmujemy z patelni.

Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy placek tortilli, posypujemy 1/4 sera, dodajemy połowę kurczaka z papryką, szalotkę i połowę kolendry. Posypujemy 1/4 sera i przykrywamy drugim plackiem. Smażymy z jednej strony ok. 3 minut, sprawdzając pod koniec, czy spód jest zarumieniony, jeżeli tak obracamy quesadillę i ponownie smażymy ok. 2-3 minut. Przekładamy na talerz. Analogicznie postępujemy z drugą parą tortilli.

Kroimy na trójkąty. Podajemy z guacamole i kwaśną śmietaną.

Guacamole: 

Miąższ awokado przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki, drobno posiekaną kolendrę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (wszystkie składniki można też krótko zmiksować).

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..