PUREE Z PIECZONEGO BURAKA Z JABŁKIEM I KRÓLIKIEM

Wszystkie przygotowywane przez mnie musy, przeciery i puree moja starsza córka nazywa pieszczotliwie – paciaje 🙂

Więc dziś proponuję Wam paciaje z pieczonego buraka z dodatkiem świeżego jabłka, gotowanego ziemniaka i królika. Mięso królika polecane jest jako pierwsze (przed indykiem i jagnięciną) w momencie rozszerzania diety maluszka, ponieważ jest najmniej alergizujące. Pieczone buraki, w odróżnieniu od gotowanych w wodzie, poza tym, że nie tracą swojego intensywnego koloru i smaku, zachowują również wszystkie witaminy i wartości odżywcze.

20151106_194851 (strona) 3 może instagram

Składniki

  • 1 duży ziemniak
  • 1 duży burak
  • 1 jabłko
  • 20 g mięsa z królika
  • łyżeczka oliwy lub oleju np. rzepakowego
 

Sposób przygotowania

(2-3 porcje)

(szklanka = 250 ml)

Buraka dokładnie myjemy, wkładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.

W tym czasie kroimy w kostkę ziemniaka, rozdzielamy na mniejsze kawałki mięso z królika, wkładamy wszystko do garnuszka i zalewamy 1-2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut.

Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w "ósemki", usuwając gniazda nasienne.

Upieczonego buraka obieramy ze skórki, wkładamy do blendera i miksujemy razem z ziemniakiem, jabłkiem i łyżeczką oliwy.

Maluszkom (5+) miksujemy mięsko razem z warzywami. Starszym, które mają już ząbki mięsko możemy drobno posiekać i posypać nim puree lub podać obok.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..