PULPECIKI Z TUŃCZYKA W SOSIE POMIDOROWYM

Przygotowaliście już kiedyś pulpeciki z tuńczyka? Są mięciutkie, delikatne, rozpływają się w ustach. W moich pulpecikach poza rybą, znajdziecie jeszcze parmezan, kolendrę, natkę pietruszki, skórkę i sok z cytryny oraz namoczoną w mleku kajzerkę. Nic skomplikowanego 🙂 Do tego sos pomidorowy w najprostszej wersji – z pomidorów z puszki. Uzupełniony o cebulę, czosnek, kolendrę i odrobinę octu winnego.

Moje pulpeciki obtaczam w bułce tartej, nie jest to konieczność – dzięki temu ładniej wyglądają po obsmażeniu. Należy tylko pamiętać, że bułka tarta zagęści Wam sos pomidorowy i może być konieczny dodatek wody/bulionu. W lżejszej wersji nieobtoczone w bułce tartej, schłodzone pulpeciki wkładamy bezpośrednio do gorącego sosu.

Pulpeciki podajemy z makaronem lub pieczywem.

20170118_125839

Składniki

Pulpety z tuńczyka:
  • 300 g tuńczyka
  • 1 jajko
  • kajzerka namoczona w mleku
  • 30 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól/pieprz
Sos pomidorowy:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina lub łyżka białego octu winnego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej kolendry
  • łyżka oleju/oliwy
  • sól/pieprz
Dodatkowo:
  • olej/oliwa do smażenia
  • garść kolendry
  • makaron np. spaghetti lub penne
  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów (opcja)

Sposób przygotowania

(ok. 20 pulpecików)

Pulpeciki z tuńczyka:

Tuńczyka kroimy w małą kostkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki pulpecików. Dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej (opcja), układamy na desce i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone pulpeciki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni i przekładamy do wcześniej przygotowanego sosu. Całość gotujemy jeszcze 10 minut.

Sos pomidorowy:

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 3-5 minutach dodajemy, wino (ocet winny), koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i posiekaną kolendrę. Dusimy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy np. z makaronem spaghetti/penne lub pieczywem. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..