PULPECIKI Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Pulpeciki przygotowuje dość często. Zawsze wtedy, kiedy wiem, że następnego dnia nie będę miała czasu na gotowanie.  Możemy spokojnie przez kilka dni przechowywać je w lodówce.

Tym razem w bardzo delikatnej wersji z kaszką kukurydzianą. Dzięki marchewce zyskujemy odrobinę słodyczy. Dodatkowo, jeżeli zetrzemy marchewkę na tarce o małych oczkach, dobrze połączy się z mięsem i będzie nie do „wydłubania”. Pulpeciki są mięciutkie i żaden malec nie będzie miał problemu ich z samodzielnym pokrojeniem. Do tego prosty sos z dobrej jakości passaty pomidorowej, a zamiast soli – odrobina sosu sojowego. Wystarczy tylko ugotować makaron 🙂

Voilà, obiad gotowy!

20151118_225523 strona

Składniki

Pulpeciki (na ok. 20 szt.):
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 ugotowana marchewka (opcja)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • szczypta pieprzu
  • mąka kukurydziana (lub pszenna) do obtoczenia pulpecików
  Sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • litr bulionu drobiowego lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Sos:

Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Do większego garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i przez 2-3 minuty szklimy na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Po kolejnych 2 minutach wlewamy passatę. Zwiększamy ogień, dodajemy łyżkę oregano, sos sojowy, pieprz i gotujemy jeszcze przez ok 5 minut.

Pulpeciki:

Łączymy mięso z marchewką i jajkiem. Następnie dodajemy kaszkę kukurydzianą i pieprz. Mieszamy i formujemy pulpety (trochę większe niż orzech włoski) - powinno wyjść ok. 20 szt. Obtaczamy w mące kukurydzianej (lub zwykłej).

Pulpeciki możemy ugotować na dwa sposoby (jeżeli przygotowujemy je dla dzieci unikamy smażenia):

  1. W osobnym garnku doprowadzamy do wrzenia bulion lub wodę. Wkładamy partiami pulpety i gotujemy ok. 10-15 minut. Gotowe przekładamy do garnka z sosem.
  2. Pulpety wkładamy bezpośrednio do garnka z sosem. Wtedy należy wlać do sosu ok. 500 ml bulionu (lub wody), ponieważ z jednej strony część wody odparuje w trakcie gotowania, z drugiej mąka - użyta do obtoczenia pulpetów - zagęści sos. Wkładamy po kilka sztuk i dokładamy kolejne dopiero kiedy te wcześniejsze będą obgotowane. Od włożenia ostatnich całość gotujemy jeszcze 10-15 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pulpety przed podaniem możemy posypać np. posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..