PULPECIKI Z INDYKA, CYMES Z ŻURAWINĄ I KASZA KUSKUS

Obiad z mięsem, na słodko. Lubicie takie zestawienia smaków? Do klasycznych pulpecików z mielonego mięsa indyka przygotowałam Cymes (tradycyjne danie kuchni żydowskiej) – aromatyczną marchewkę duszoną na maśle z dodatkiem cynamonu, soku z pomarańczy, miodu, suszonej żurawiny i soku z cytryny.

Jako dodatek proponuje kaszę kuskus lub pieczywo.

Polecam Wam również Pulpeciki z indyka z kaszką kukurydzianą w sosie pomidorowym lub delikatne Pulpeciki z tuńczyka.

20170712_225218

 

Składniki

Pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól/pieprz
  Cymes:
  • 1 kg marchewki pokrojonej w grubsze talarki
  • 100 g żurawiny (ciętej)
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • ok. 200 ml wody
  • 1-2 łyżki miodu (do smaku)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku)
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu (lub więcej, do smaku)
  Dodatkowo do podania:
  • kasza kuskus
 

Sposób przygotowania

Cymes:

Do garnka wkładamy masło, pokrojoną marchewkę i cynamon. Obsmażamy przez kilka minut. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy wodę i miód. Mieszamy i gotujemy pod uchyloną pokrywką na średnim ogniu ok. 30 minut (jeżeli płyn odparuje, dodajemy więcej soku lub wody). Dodajemy żurawinę i gotujemy ok. 15 minut, aż marchewka będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku.

Pulpety: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy.

Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów i wyrabiamy masę przez kilka minut. Następnie formujemy małe kuleczki i smażymy przez 3-5 minut z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik i przekładamy do garnka z cymesem. Mieszamy, żeby pulpeciki pokryły się sosem.

Kasze kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na środku talerza układamy pulpeciki z cymesem. Dookoła nakładamy kasze kuskus. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..