POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚLIWKOWYM

Tą pyszną polędwiczkę wieprzową z sosem śliwkowym przygotujecie w mniej niż 30 minut. To mocne, wyraźne, jesienne smaki. Polędwiczkę obtaczam w rozmarynie i zawijam w szynkę parmeńską. W sosie znajdziecie świeże i suszone śliwki, miód, sok z pomarańczy i nadające cały aromat – goździki 🙂

Szukacie pomysłu na obiad? Proszę bardzo:

 

20171109_155002

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • ok. 150 g szynki parmeńskiej
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu (lub suszonego)
  • grubo mielony pieprz
  • sól (można pominąć - szynka parmeńska jest słona)
Sos śliwkowy:
  • 600 g śliwek
  • 6-8 śliwek suszonych
  • 2 łyżki kwaśnych powideł śliwkowych
  • 6-10 goździków
  • sok wyciśnięty w 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu (do smaku)
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

(dla 2-3 osób)

Śliwki kroimy w ćwiartki; suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki; goździki rozcieramy w moździerzu "na proszek".

Polędwiczkę oczyszczamy, obtaczamy w rozmarynie, soli i pieprzu. Plastry szynki parmeńskiej układamy jeden obok drugiego tak, żeby na siebie zachodziły. Kładziemy polędwiczkę i zawijamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Polędwiczkę kładziemy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony ok. 3 minuty, aż szynka ładnie się zrumieni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, żeby mięso odpoczęło.

Gdy polędwiczka jest w piekarniku przygotowujemy sos śliwkowy.

Do garnka wkładamy masło i śliwki (świeże i suszone). Po 2-3 minutach dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, miód, powidła i goździki. Gotujemy jeszcze kilka minut - śliwki powinny być jędrne, nie powinny się rozpadać.

Podajemy np. z puree ziemniaczanym.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..