POLĘDWICZKA WIEPRZOWA FASZEROWANA TAPENADĄ

Tak naprawdę dopiero teraz witam się z wami po wakacjach i tak, jak to się ma w przypadku noworocznych postanowień, we wrześniu również tych postanowień pojawia się dość sporo – ile z tego uda się zrealizować 😉 Hmm… w moim przypadku te wrześniowe mają chyba większą moc 🙂

Pierwszy wpis w nowym roku szkolnym to prosta rolada z polędwiczki wieprzowej z intensywnym w smaku farszem – tapenadą – czyli pastą z czarnych oliwek z dodatkiem anchois i kaparów. Po obsmażeniu mięso – razem z sosem pomidorowym i pokrojonymi warzywami (ułatwiam sobie życie – mam wszystko w jednym naczyniu) – trafia jeszcze na 20 minut do piekarnika.

Polecam także przepisy na:

.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • natka pietruszki - do dekoracji
  • olej do smażenia
  Tapenada:
  • 200 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny - do smaku
  • 2 fileciki anchois (opcja)
  • łyżeczka kaparów (opcja)
 

Sposób przygotowania

Sos:

W garnku szklimy cebulę, dodajemy czosnek,  dodajemy pomidory z puszki i tymianek. Gotujemy ok. 15 minut, żeby zredukować ilość płynu. Zdejmujemy z ognia.

Pozostałe warzywa: pora, cukinię, paprykę - kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy.

Tapenada:

Łączymy wszystkie składniki pasty. Odstawiamy.

Polędwiczka:

Mięso myjemy. Oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż na 1/3 szerokości i powoli przesuwamy nóż wgłąb mięsa delikatnie je "rolując" tak, żeby uzyskać płat mięsa o podobnej grubości.

Oprószamy pieprzem i nakładamy tapenadę (zostawiając po 2 cm na brzegach). Zwijamy dość ściśle. Następnie polędwiczkę zawijamy w plastry szynki parmeńskiej i w 3-4 miejscach przewiązujemy sznurkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z każdej strony (ok. 3 minuty na stronę).

W tym czasie naczynie żaroodporne natłuszczamy, przelewamy sos pomidorowy i układamy pokrojone warzywa. Obsmażoną polędwiczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Po upieczeniu odstawiamy mięso na 5 minut, żeby odpoczęło. Przed podaniem dodajemy pozostałe oliwki i posypujemy natką pietruszki.

Podajemy np. z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..