POLĘDWICA Z DORSZA Z MASŁEM ZIOŁOWYM

Proste i bardzo aromatyczne danie. Delikatną polędwicę z dorsza połączyłam z masłem ziołowym domowej roboty, w którym znalazł się: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, szałwia, papryczka chili i czosnek.

Posiekane zioła wystarczy wymieszać z miękkim masłem, zawinąć w rulonik (np. w papier po maśle) i odstawić do lodówki aż stwardnieje (ok. 50 minut). Rybę smażę na niewielkiej ilości masła, dodatkowo na każdy kawałek upieczonej ryby kładę jeszcze plasterek masła ziołowego. Pod koniec smażenia na patelnię wkładam też pomidorki koktajlowe.

Najlepiej smakuje podana ze świeżą bagietką 🙂

Z podanych proporcji otrzymacie więcej masła ziołowego, niż będzie Wam potrzebne. Możecie je wykorzystać do innych potraw. Przechowujemy w lodówce jak zwykłe masło.

20161010_184622

Składniki

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 10 pomidorków koktajlowych
  Masło ziołowe:
  • 150 g masła
  • łyżka posiekanych ziół: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, szałwii
  • łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
 

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Masło powinno być w temperaturze pokojowej (musi być miękkie, żeby łatwo dało się połączyć z resztą składników).

Masło przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane zioła (koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, szałwię), posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie. Przekładamy na papierek po maśle i zwijamy w rulonik. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, żeby masło stwardniało.

Rybę oczyszczamy i kroimy na 2-3 kawałki. Na patelnię wkładamy kawałek masła. Rybę smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na patelnię wkładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (tylko żeby się podgrzały).

Gotową rybę przekładamy na talerz i na każdym kawałku układamy gruby plasterek masła ziołowego. Możemy posypać koperkiem.

Podajemy ze świeżą bagietką.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..