PLACUSZKI ŚNIADANIOWE PRZEKŁADANE MASŁEM ORZECHOWYM

Czy można zacząć przyjemniej dzień, niż od porcji pysznych, cieplutkich placków 🙂 Połączenia smaków i dodatków są nieograniczone. To lubię w nich najbardziej 🙂 Do przygotowania moich użyłam mąki owsianej i ryżowej (możecie zastąpić je mąką pszenną). Ubiłam nie tylko białka, ale również żółtka i tą puszystą masę połączyłam z pozostałymi składnikami. Placuszki tradycyjnie już ułożyłam w stosik, smarując każdy masłem orzechowym i polałam sosem – czyli masłem orzechowym „rozcieńczonym” śmietanką kokosową.

Polecam wam inne, śniadaniowe przepisy:

 

20170904_234820

Składniki

  • 200 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • ok. 150 ml mleka
  • 50 g cukru lub innego słodzidła (opcja)
  • 4 jajka (M)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
  Dodatkowo:
  • masło orzechowe (użyłam masła bez dodatku soli i cukru)
  • śmietanka kokosowa (lub mleczko kokosowe)
  • dowolne owoce
  • listki mięty
 

Sposób przygotowania

(na ok. 15-20 placuszków)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ubijamy białka i dodajemy po jednym żółtku ubijając chwilę po każdym dodaniu. Do obu mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki placków: cukier i mleko. Mieszamy.  Dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty na stronę. Przekładamy na papierowe ręczniki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placuszki układamy w stosik, smarując każdy masłem orzechowym. Polewamy "sosem" powstałym z wymieszania masła orzechowego i śmietanki kokosowej (do 2 łyżek masła orzechowego dodajemy tyle śmietanki (mleka), żeby uzyskać płynną konsystencję).

Dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.

 

Komentarze Czytelników

  • gin napisał(a):

    Mmm, aż ślinka cieknie! Prawdziwie królewskie śniadanie 🙂

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..