PLACUSZKI JAGLANE Z JABŁKIEM

Słoneczko świeci, cieplutko i świadomość, że za godzinę zawiozę dziewczyny na cały dzień do babci 🙂 Daje mi to jakieś 2 godziny względnej wolności, potem przypomnę sobie że mam do zrobienia jeszcze … hmm … nie, nie będę teraz o tym myśleć 🙂

Teraz pora na śniadanie. Lekkie, zdrowe placuszki z mąki jaglanej z dodatkiem ricotty, jajek, mleka, banana i jabłka. Z podanych proporcji otrzymacie 12 średniej wielkości placuszków. Każdy placuszek smaruje dżemem (u mnie niskosłodzony dżem z owoców leśnych), układam w stosik, polewam miodem i dekoruje owocami. Pychotka 🙂

20170401_013557

Składniki

  • 300 g mąki jaglanej
  • 150 g ricotty
  • 50-100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 duże jabłko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
Do dekoracji:
  • garść truskawek
  • garść borówek
  • kilka plasterków banana
  • miód/syrop klonowy do polania
  • dżem do przełożenia placków

Sposób przygotowania

(ok. 12 sztuk)

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.

Do miski wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy żółtka, ricottę, mleko i banana. Przy pomocy ręcznego miksera łączymy składniki. Dodajemy pokrojone jabłka.

W osobnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z ciastem (powinno wyjść na tyle gęste, żeby nie rozlewało się na patelni).

Smażymy placuszki na średnio rozgrzanej patelni, aż ładnie zrumienią się z obu stron.

Na talerzu układamy jeden na drugim kilka placków. Każdy placek możemy dodatkowo posmarować ulubionym dżemem. Polewamy miodem i dekorujemy owocami.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..