PLACEK Z TRUSKAWKAMI

Najprostsze. Najlepsze. Ucierane ciasto z truskawkami 🙂 Moje dzieci je uwielbiają, więc przy każdej wyprawie na działkę obowiązkowe do przygotowania.

Same ciasto ma delikatny waniliowy posmak. Dodałam do niego waniliowy serek homogenizowany, ale przygotowuje je też z serkiem mascarpone i łyżeczką waniliowego ekstraktu. Jest równie pyszne 🙂 Po sezonie na truskawki możecie wykorzystać np. śliwki (połówki śliwek układamy skórką do dołu).

20170519_155111

Składniki

  • ok. 400 g truskawek
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 4 jajka (L)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
 

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia; boki smarujemy masłem.

Małe truskawki zostawiamy w całości, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy białka do żółtek. Białka ubijamy.

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy pojedynczo dodajemy żółtka, krótko mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy połowę serka homogenizowanego. Mieszamy. Dodajemy połowę mąki. Mieszamy. Powtarzamy z resztą serka i mąki. Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem.

Masę przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy i układamy truskawki.

Pieczemy ok. 45 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..