PLACEK Z MĄKI OWSIANEJ ZE ŚLIWKAMI

Szybkie i proste do przygotowania ciasto. Idealne, kiedy wpadają do nas niezapowiedziani goście.

Przygotowuje je, żeby było zdrowsze, z mąki owsianej. Mąka owsiana ma bardzo małą zawartość glutenu, co oznacza, że sama w sobie nie nadaje się do wypieków, ale wystarczy dodatek mąki pszennej, żeby ciasta się nam udały.

Dodatkowo ograniczyłam używany w przepisie cukier – jest go tylko pół szklanki i to bez szkody na smaku.  Kto ma ochotę na drugi kawałek? 🙂

20150915_090613 (strona)

Składniki

  • ok. 10 śliwek węgierek
  • Szklanka mąki owsianej
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 400 ml gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
oraz
  • Masło do wysmarowania formy
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Wielkość formy 20x30 cm.

Temperatura piekarnika 180 stopni. Czas pieczenia 30 minut.

W garnuszku masło roztapiamy i studzimy.

W małej miseczce mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.

Roztopione masło łączymy z jajkami, cukrem, ekstraktem z wanilii i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy połowę jogurtu i mieszamy. Następnie dodajemy połowę mąki i mieszamy. Czynność powtarzamy z resztą jogurtu i mąki.

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do formy i układamy śliwki skórką do dołu.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu, przez ok. 30 minut do "suchego" patyczka.

Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy, aby wystygło.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..