PIERŚ INDYKA W SOSIE MORELOWYM

Dwie rzeczy które moja młodsza córka lubi ostatnio najbardziej – mięsko i sosik. Oczywiście mięsko musi być całe pokryte sosikiem, a sosik nie może dotykać innych rzeczy, bo inaczej talerz z obiadem wraca do kuchni w stanie nienaruszonym. Skoro ma być mięsko to indyk. Sosik, w bardzo przyjemnym, żółtym odcieniu, jest pełen moreli – świeżych i suszonych. Jeżeli będzie Wam jeszcze mało słodkości dodajcie odrobinę miodu.

Jako dodatek proponuje kaszę kuskus. Do przygotowania w kilka minut. Zamiast wody do jego przygotowania możecie użyć, jeżeli macie akurat pod ręką, bulion drobiowy lub warzywny – kuskus będzie wtedy bardziej aromatyczny.

20160621_145510

Składniki

  • 800 g filetu z piersi indyka
  • 600 g dojrzałych moreli
  • 150 g kaszy kuskus
  • 100 ml bulionu drobiowego lub białego wina
  • 1 szalotka
  • kilka suszonych moreli
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • sól/pieprz
  • szczypta kurkumy - opcja
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Szalotkę kroimy w gruba kostkę. Morele wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ósemki.

Pierś indyka myjemy, oczyszczamy. Nacieramy solą, pieprzem i odrobiną kurkumy. Mięso wkładamy do natłuszczonej olejem brytfanny i wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy szalotkę i kawałki moreli.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny, bez przykrycia. Sprawdzamy po 45 minutach, czy nie jest gotowy. Na ostatnie 15 minut wkładamy do brytfanny suszone morele.

W międzyczasie przygotowujemy kasze kuskus, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy indyk jest gotowy wyjmujemy go na deskę. Zawartość brytfanny miksujemy. Jeżeli sos jest za mało słodki dodajemy łyżeczkę/łyżkę miodu.

Gotowe danie dekorujemy posiekanym koperkiem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..