PIERŚ INDYKA FASZEROWANA KASZĄ PĘCZAK, ŚLIWKAMI I GRZYBAMI

Lubię przygotowywać wszelkiego rodzaju mięsa faszerowane i rolady zwłaszcza w okresie świąt. Przy niewielkim nakładzie pracy można osiągnąć bardzo przyjemne rezultaty i opowiadać wszystkim, że spędziłyśmy pół dnia w kuchni szykując takie pyszności 🙂 Do farszu wykorzystałam kaszę pęczak, suszone śliwki i mrożone (nie suszone) grzyby – zgodnie z instrukcją producenta – dodałam je (pokrojone) bez wcześniejszego rozmrażania.

Tradycyjnie już mięso obtoczyłam szynką parmeńską (możecie użyć też krojony, wędzony boczek), nie tylko dla ładniejszego wyglądu, ale także, żeby zapobiec jego wyschnięciu.

Poniżej porcja świątecznych inspiracji 🙂

 

20171212_132246

Składniki

  • ok 1,2 kg pierś z indyka
  • ok. 300 g wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej do owinięcia mięsa
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • sól/pieprz
Farsz:
  • 200 g mrożonych grzybów np. podgrzybków
  • 100 g kaszy pęczak (suchej)
  • 10 suszonych śliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • łyżeczka + łyżka masła
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Farsz:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Odmierzamy 100 g kaszy pęczak i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnuszka wlewamy 200 ml wody (lub bulionu jarzynowego), solimy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, dodajemy łyżeczkę masła, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne 5 minut, żeby kasza wchłonęła cały płyn.

Grzyby kroimy w kostkę.

Do drugiego, większego garnka wkładamy łyżkę masła, posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby a po chwili białe wino. Kilkakrotnie mieszamy i po 3-5 minutach zdejmujemy garnek z ognia.  Dodajemy kaszę pęczak, śliwki i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Indyka myjemy, oczyszczamy i nacinamy w poprzek (nie do końca), żeby otrzymać płat mięsa podobnej grubości. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Następnie nakładamy farsz i ściśle zwijamy (od krótszego boku). Na blacie układamy plasterki boczku, tak, żeby lekko na siebie zachodziły i kładziemy indyka. Zwijamy, w ten sposób, żeby łączenie było na dole. Możemy dodatkowo obwiązać indyka w kilku miejscach sznurkiem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45-60 minut.

Wyjmujemy. Odstawiamy na 10 minut i dopiero kroimy. Podajemy np. na roszponce lub rukoli.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..