PIEROGI Z TRUSKAWKAMI, KASZĄ JAGLANĄ I BIAŁYM SEREM

Jeżeli lubicie połączenie kaszy jaglanej i owoców, to moje pierogi również powinny Was zainteresować. Bo (wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od „bo”), czy może być w nim coś niedobrego? 🙂 Delikatne i cieniutkie ciasto pierogowe wypełniłam farszem z kaszy, truskawek i białego sera. Dla smaku dodałam skórkę otartą z cytryny i odrobinę cukru z wanilią.

Do ciepłych pierogów idealnie pasuje, lekko schłodzony, sos truskawkowy. W tej wersji miksuje truskawki ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i dodaje do smaku sok z cytryny. Do pierogów będzie pasować także kleks jogurtu naturalnego lub śmietany.

Polecam Wam inne „truskawkowe” przepisy:

 

20170628_150639

Składniki

Ciasto pierogowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 200-250 ml bardzo gorącej wody
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  Farsz:
  • 300 g truskawek
  • 150 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 150 g białego sera
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (do smaku)
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcja)
  Sos truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
 

Sposób przygotowania

(na ok. 40 szt.)

Kasza: Odmierzamy potrzebną ilość kaszy, przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do wrzącej, osolonej wody (proporcja 2 miarki wody na 1 miarkę kaszy). Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut, aż kasza wchłonie pozostałą wodę. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i część bardzo gorącej wody. Wyrabiamy mikserem (uwaga, żeby się nie poparzyć), dolewając resztę wody, aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na 15 minut.

Do miski z przestudzoną kaszą jaglaną dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i pokruszony biały ser. Doprawiamy do smaku cukrem waniliowym. Możemy dodać skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy.

Gdy ciasto odpocznie dzielimy je 2-3 części i rozwałkowujemy jak najcieniej. Wycinamy koła i nakładamy po łyżce farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi (najłatwiej zwilżyć brzeg wodą przed zlepieniem), odkładamy na deskę i przykrywamy ściereczką. Analogicznie postępujemy z resztą ciasta i farszu.

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos:

Do miseczki wkładamy wszystkie składniki i krótko miksujemy. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..