PIEROGI Z MIĘSEM

Klasyczne pierogi z mięsem. Cienkie, ale elastyczne ciasto pierogowe wypełnione solidną porcją wołowego farszu. Ugotowane i okraszone podsmażoną cebulką.

Część pierogów możecie zamrozić i przygotować błyskawiczny obiad innego dnia. Ugotowane, wystudzone pierogi układam na desce obok siebie (nie powinny się stykać) i wkładam do zamrażalnika na godzinę. Gdy będą zamrożone przekładam je do zbiorczego pojemniczka. Potem wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z mięsem wolicie odsmażane czy z wody? 🙂

20170205_143101

Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 280 ml gorącej wody
  • ok. 30 ml oleju/masła
  • szczypta soli
Farsz:
  • 500 g wołowiny z rosołu (lub 300 g mięsa wołowego i 200 g drobiu)
  • marchewka i pietruszka z rosołu (można dodać też kawałek selera)
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 100 ml rosołu
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
  Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

(ok. 50 pierogów)

Farsz:

Mięso, marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Mięso razem z warzywami i ząbkiem czosnku mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle i dodajemy do mięsa. Następnie do mięsa dodajemy ok. 100 ml rosołu, pieprz i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy, dodajemy więcej rosołu. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy olej i (porcjami) gorącą wodę - tyle, aby składniki się połączyły. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy ciasto odpocznie, jeszcze przez krótką chwilę je wygniatamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na grubość nie większą niż 3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Na każde kółko nakładamy łyżkę farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi pieroga, pilnując, żeby farsz nie dostał się w miejsce złączenia. Odkładamy na deskę i przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.

Gotowanie:

Pierogi gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, nie dłużej niż 3 minuty.

Do pierogów podajemy zeszkloną na maśle, drobno posiekaną cebulkę.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..