PIERNICZKI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I TROCHĘ INNY LUKIER

Ostatni przedświąteczny weekend był zaplanowany do ostatniej minuty. Zrealizowany w 90%, więc pełen sukces 🙂 Prezenty – są, choinka – jest, nietłukące bombki – są, pozostałe dekoracje świąteczne – są, śnieg – jak nie było, tak nie ma.

Najważniejszy punkt na liście – sobotnie pieczenie pierniczków. Zaczęło się od przeszukiwania mieszkania, w celu znalezienia wszystkich foremek. Potem dziewczyny przystąpiły do ostrej selekcji. Decyzje zapadły. W tym roku rządzą u nas pierniczki w kształcie choinek, serduszek, bałwanków i gwiazdek. Zwierzątka są passé 🙂

Nasze pierniczki przygotowuje na mące pełnoziarnistej z dodatkiem cukru Muscovado. Mają dzięki temu bardzo ładny odcień. Jeżeli chcecie, żeby były ciemniejsze, dodajcie płaską łyżeczkę kakao.

Lukier może stanowić dla Was pewne zaskoczenie. Szukając jakiś czas temu zamiennika dla białka jaja kurzego, znalazłam na kilku wegańskich stronach … wodę z ciecierzycy w puszce. Nie byłabym sobą gdybym tego nie sprawdziła 🙂 Całkiem dobry pomysł.

Przygotowany na bazie wody z ciecierzycy lukier wychodzi biały i osiągamy taką samą konsystencję, jak przy wykorzystaniu białka. Nie rozlewa się, jest trwały i się nie kruszy. W trakcie dekorowania pierniczków dzieci mogą go spokojnie podjadać. Na początku czuć delikatny posmak ciecierzycy w lukrze, który dość szybko wietrzeje i następnego dnia nie jest już wyczuwalny.

Jeżeli wasze pierniczki mają krótszy żywot, znikają tego samego dnia, kiedy były przygotowane i jedzą je głównie dzieci, przygotujcie klasyczny lukier z wody i cukru pudru, albo zaopatrzcie się w kolorowe, lukrowe pisaki i całą masę różnokolorowych posypek. „Trwałość” lukru nie będzie Wam, w takiej sytuacji, potrzebna 🙂

20151220_201024 str

Składniki

Pierniczki:
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g miodu naturalnego
  • 80 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego - Dark Muscovado
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
  • 60 ml wody z ciecierzycy w puszce
  • 300 g cukru pudru
   

Sposób przygotowania

Pierniczki (otrzymałam 110 pierniczków w rozmiarze ok. 5x4 cm):

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną.

Miód, masło i cukier rozpuścić w garnku. Zdjąć z ognia. Dodać przyprawę korzenną i jajko. Wymieszać. Dodać mąkę z sodą oczyszczoną. Kilkakrotnie zamieszać, potem przelać na blat i rękami zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6-8 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Lukier:

Wodę z ciecierzycy ubijać mikserem 2-3 minuty aż zrobi się puszysta i biała. Dodać cukier puder partiami aż do uzyskania pożądanej gęstości (u mnie łącznie potrzebne było 300 g). Nakładać np. rękawem cukierniczym z odciętą końcówką. Odstawić aż lukier zastygnie.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..