PIECZONY SCHAB I ŻURAWINOWY CHUTNEY

Klasyk – pieczony schab zawijany w wędzony boczek, obecny na naszych stołach nie tylko na specjalne okazje, połączyłam z sosem żurawinowym, który u nas w domu ma bardzo świąteczny charakter. Kto nie lubi połączenia pieczonego mięsa i owocowego sosu? 🙂

Jeżeli smak żurawiny nie jest Wam obcy, mój chutney na pewno przypadnie wam do gustu 🙂 Jest pełen wyrazistych smaków, które współgrając i przenikając się wzajemnie tworzą sos idealny. Kwaskową, lekko cierpką świeżą żurawinę uzupełnia jej słodka, suszona wersja. Dodatkowej słodyczy dodaje miód. W zachowaniu delikatnej struktury pomaga jabłko. Mocne akcenty smakowe pozostawia czerwone wino i charakterystyczny, korzenny – świeży rozmaryn.

Suszoną żurawinę dodaje pod koniec gotowania. Dzięki temu napęcznieje, nie popęka i wizualnie poprawi wygląd sosu.

Chutney można jeść na ciepło i zimno. Przechowujemy go w słoiczkach.

20161201_211156

 

Składniki

Schab pieczony:
  • 800 g schabu bez kości
  • opakowanie krojonego, wędzonego boczku
  • sól/pieprz
  Żurawinowy chutney:
  • 500 g świeżej żurawiny
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml czerwonego wina (lub soku pomarańczowego)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka oliwy
 

Sposób przygotowania

Schab pieczony:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Mięso oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem. Na desce układamy plastry boczku i uwijamy nimi schab (tak, żeby końce boczku znajdowały się na spodzie mięsa). Nagrzewamy patelnię i obsmażamy z każdej strony, aż boczek ładnie się zarumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i pieczemy ok. 45 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia możemy zdjąć folię.

Żurawinowy chutney:

Żurawinę płuczemy pod bieżącą wodą; Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę; wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i gałązki rozmarynu. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy wino (lub sok pomarańczowy), redukujemy płyn. Następnie dodajemy świeżą żurawinę, pokrojone jabłko, sok z cytryny i 2 łyżki miodu. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (pod przykryciem, żurawina "strzela" sokiem). Następnie dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy kolejne 10-15 minut.

Świeża żurawina i jabłko powinny się "rozpaść" a suszona żurawina powinna napęcznieć i zostać w całości.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..